Сульфонатні присадки для моторних олив на основі алкілбензолів цеолітного алкілування - Патриляк, К.І.; Антонов, В.М.; Бортишевський, В.А.; Мішуніна, І.І. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2005)
Одержано серію алкілбензолів на основі бензолу, толуолу та диетилбензолу й синтетичних α-олефінів С20–С24 з використанням цеолітного каталізатора. Знайдено умови, що забезпечують практично кількісні виходи продуктів алкілування бензолу і толуолу, у яких переважають (до 60 %) 2-феніл(толуіл)-заміщені ізомери. Сульфонатні присадки на основі алкілбензолів із сумарним вмістом 87–92 % 2-6-феніл(толуіл)заміщених ізомерів характеризуються лужністю 361–409 мг КОН/г, високим (28,5–31,3 %) вмістом активної речовини, низькою ((48–68)⋅10^-6 м^2/с за 100 °С) в’язкістю, низьким (1,1–1,3 %) вмістом водорозчинних сульфонатів і високими (22,9–25,9) співвідношеннями оливо- та водорозчинних сульфонатів. Синтезовані присадки належать до розряду високолужних світового рівня якості. Получена серия алкилбензолов на основе бензола, толуола и диэтилбензола, а также синтетических α-олефинов С20–С24 с использованием цеолитного катализатора. Найдены условия, обеспечивающие практически количественные выходы продуктов алкилирования бензола и толуола, в которых преобладают (до 60 %) 2-фенил(толуил)-замещенные изомеры. Сульфонатные присадки на базе алкилбензолов с суммарным содержанием 87–92 % 2-6-фенил(толуил)-замещенных изомеров характеризуются щелочностью 361–409 мг КОН/г, высоким (28,5–31,3 %) содержанием активного вещества, низкой ((48–68)⋅10^-6 м^2/с при 100 °С) вязкостью, низким (1,1–1,3 %) содержанием водорастворимых сульфонатов и высоким (22,9–25,9) соотношением масло- и водорастворимых сульфонатов. Синтезированные присадки относятся к разряду высокощелочных мирового уровня качества. Series of alkylbenzenes on the basis of benzene, toluene and diethylbenzene as well as of synthetic α-olefins С20–С24 using the zeolite catalyst have been obtained. The conditions, providing practically quantitative yields of benzene and toluene alkylation products, with the 2-phenyl(tolyl)-substituted isomers prevailing (up to 60 %) have been determined. Sulfonate additives on the basis of alkylbenzene of 87–92 % of the total 2-6-phenyl(tolyl)-substituted isomer content are characterized by alkalinity of 361–409 mg KOH/g, high (28,5–31,3 %) content of active substance, low ((48–68)⋅10^-6 m^2/s at 100 °C) viscosity, low (1,1–1,3 %) content of water soluble sulfonats as well as by high (22,9–25,9) ratio of oil-to-water soluble sulfonates. The synthesized additives rank as high alkalinity ones of the world level quality.