Термодинамічні властивості розплавів систем Al–Y (La, Eu, Yb) - Іванов, М.І.; Березуцький, В.В.; Шевченко, М.О.; Кудін, В.Г.; Судавцова, В.С. (Доповіді НАН України, 2011)
Методом калориметрії визначені термохімічні властивості розплавів подвійних систем Al–Y (La, Eu, Yb). Встановлено, що інтегральні ентальпії змішування розплавів систем Al–Y (La) досягають мінімуму −41 кДж/моль при χY=0,4 та χLa=0,36, а Al–Eu (Yb) — −23 кДж/моль при χEu(Yb)=0,39. Активності компонентів розплавів Al–Y (Sc, La, Ce, Nd, Eu, Yb) розраховані з координат лінії ліквідус діаграм стану відповідних систем та за допомогою теорії ідеальних асоційованих розчинів (ТІАР). The thermochemical properties of alloys of the binary Al–Y (La, Eu, Yb) systems are determined using the calorimetry method. Integral mixing enthalpies of alloys of the Al–Y (La) systems are defined to reach a minimum −41 kJ/mol at χY=0.4 and χLa=0.36, and Al–Eu (Yb) ones — −23 kJ/mol at χEu(Yb)=0.39. The activities of components of the Al–Y (Sc, La, Ce, Nd, Eu, Yb) alloys were calculated using the coordinates of the liquidus lines of these systems and the theory of ideal associated solutions (TIAS).