Характеристики ветрового волнения Черного моря - Полонский, А.Б.; Фомин, В.В.; Гармашов, А.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Проведено розрахунок і аналіз характеристик вітрового хвилювання Чорного моря з просторовим розподілом 4,5 км за період 1979–2008 рр. Для розрахунку використовували числову модель Simulating WAves Nearshore (SWAN) і дані ре-аналізу приземного вітру Японського метеорологічного агентства з дискретністю 6 год. Для коригування даних ре-аналізу застосовували розрахунки швидкості та напряму вітру на морській стаціонарній платформі (МСП) у північно-західній частині Чорного моря. Верифікацію моделі SWAN проводили за результатами вимірів хвильових характеристик на МСП. Максимальні висоти хвиль (понад 12 м) відзначаються в південно-західній частині Чорного моря при вітрах східних і північно-східних румбів. The calculation and analysis of characteristics of wind waves of the Black Sea are carried out with a spatial resolution of 4.5 km for a period of 1979–2008. The numeral model Simulating WAves Nearshore (SWAN) and the data of reanalysis of the surface wind of the Japanese meteorological agency (JRA) with a resolution of 6 h are used in calculations. Data of reanalysis were corrected by measuring the speed and the direction of winds on a marine stationary platform (MSP) in the north-west part of the Black Sea. Verification of the model SWAN is carried out by the data of measuring the wave characteristics on MSP. It is got that the maxheights of waves (more than 12 m) are registered in the south-west part of the Black Sea at winds of the east and north-east directions.