Решение задачи о свободных колебаниях прямоугольных пластин из градиентных материалов - Ефимова, Т.Л. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджується задача про вільні коливання прямокутних пластин з градієнтного матеріалу в рамках класичної теорії. Зміна механічних параметрів відбувається вздовж одного з координатних напрямків. Для розв'язування даної задачі використовується чисельно-аналітичний підхід, який базується на застосуванні сплайн-апроксимації, а також методу колокації, дискретної ортогоналізації разом з методом покрокового пошуку. A problem of natural vibrations of rectangular plates made from functionally gradient materials is studied on the base of classical theory. The mechanic parameters vary along the coordinate x. Using the methods of spline-approximation and collocation, the problem is solved by the steady-state numerical method of discrete orthogonalization with incremental search.