Сайтспецифічна ендонуклеазна активність нитчастої ціанобактерії Plectonema boryanum - Цимбал, Н.В.; Самойленко, В.А.; Товкач, Ф.І. (Доповіді НАН України, 2011)
З нитчастої ціанобактерії Plectonema boryanum CALU 465 виділено сайтспецифічну ендонуклеазу PboI. Фермент отримано послідовною хроматографією на колонках з DEAE-Toyopearl, фосфоцелюлозою і блакитною сефарозою. Дана ендонуклеаза рестрикції, подібно до Bam HI, впізнає та розщеплює паліндромну послідовність GGATCC. Фермент належить до II типу ендонуклеаз рестрикції. Оптимальна активність ферменту спостерігається при температурі 45 °С, pH 7,5, іонній силі 100 мМ. The site-specific endonuclease PboI was isolated from the filamentous cyanobacterium Plectonema boryanum. The purification included successive column chromatographies on DEAE-Toyopearl, phosphocellulose, and blue sepharose. Purified enzyme recognizes and cleaves GGATCC-palindrome sequence іs analogously to Bam HI. The enzyme belongs to type II restriction endonucleases. Thе enzyme activity is optimal at a temperature 45 °С, pH 7.5, and ionic strength 100 mM.