Вольтамперометрическое исследование каталитических redox-процессов с участием аминокислот - Шаповал, Г.С.; Миронюк, И.Е.; Громовая, В.Ф.; Кругляк, О.С. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2006)
Методами импульсной вольтамперометрии и спектроскопии электрохимического импеданса исследованы redox-процессы с участием кислорода и ряда протеиногенных аминокислот на медном катоде. Показано, что аспарагиновая и глутаминовая кислоты и в меньшей степени их амиды благодаря адсорбции на медном электроде оказывают каталитическое действие на восстановление кислорода. Высказано предположение об образовании комплекса этих аминокислот с кислородом как механизме этого влияния. Методами імпульсної вольтамперометрії та спектроскопії електрохімічного імпедансу досліджено redox-процеси за участю кисню та деяких протеіногенних амінокислот на мідному катоді. Показано, що аспарагінова і глутамінова кислоти та меншою мірою їх аміди завдяки адсорбції на мідному електроді виявляють каталітичну дію щодо процесу відновлення кисню. Висловлено припущення про утворення комплексу амінокислот з киснем як про механізм такої дії. Redox processes involving oxygen and some proteinogenous amino acids are investigated with impulse votammetry and by virtue of the electrochemical impedance spectroscopy technique at a copper cathode. Aspartic and glutamic acids and their amides, to a lesser degree, are shown to exert a catalytic effect on oxygen reduction as a result of their adsorption on the copper electrode. A supposition is made that the formation of a complex of amino acids with oxygen is a mechanism of the catalytic effect.