Ізомеризація н-пентану та н-гексану на каталізаторах синтетичної морденітової основи - Патриляк, Л.К.; Романюк, Р.В.; Левчук, М.М.; Манза, І.А.; Цуприк, І.М. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2003)
Приготовано серію каталізаторів ізомеризації н-парафінів на основі синтетичного морденіту. Оптимізовано хімічний склад зразків та умови реакції ізомеризації. Показано, що ефективність каталізаторів синтетичної морденітової основи помітно залежить від способу їх приготування. Разом з тим вони не перевершують найкращих зразків природної морденітклиноптилолітової основи. Приготовлена серия катализаторов изомеризации н-парафинов на основе синтетического морденита. Оптимизированы химический состав образцов и условия реакции изомеризации. Показано, что эффективность катализаторов синтетической морденитовой основы заметно зависит от способа их приготовления. Тем не менее они не превосходят лучшие образцы природной морденитклиноптилолитовой основы. A series of linear paraffins isomerization catalysts of the synthetic mordenite base have been prepared. Chemical composition of the samples prepared as well as isomerization reaction conditions have been optimized. It has been shown that the efficiency of the synthetic mordenite base catalysts considerably depends upon the method of their preparation. Nevertheless they ranked under the best samples of natural mordenite-clinoptilolite base.