Ідентифікаційно-псевдоінверсний підхід до побудови математичних моделей лінійних дискретно спостережуваних розподілених просторово-часових систем - Стоян, В.А.; Голодюк, Д.А. (Доповіді НАН України, 2011)
Будується інтегральна залежність дискретно визначеної функції стану просторово розподіленої динамічної системи від початково-крайових та поточних зовнішньодинамічних збурюючих факторів. Побудована математична модель системи за середньоквадратичним критерієм узгоджується з дискретно спостережуваним початково-крайовим станом системи та неперервно визначеною функцією розподілених зовнішньодинамічних збурень, які супроводжують динамічну систему. The integral dependence of a discretely defined function of a state of the space-distributed dynamic system on the initial boundary and current external dynamic perturbation factors is built. The mathematical model of the system, which is built by a mean square root criterion, is coordinated with its discretely observable initial boundary state and with a continuously defined function of distributed external dynamic perturbations that accompany the dynamic system.