Поліметакрилати з азофрагментами в бічних ланцюгах як матеріали для нелінійної оптики та оптичного запису інформації - Надтока, О.М. (Доповіді НАН України, 2011)
Нові фотохромні полімери синтезовано на основі метакрилових естерів. Бічні азобензольні ланки отриманих полімерів містять різні групи донорно-акцепторної природи, а також гнучкий алкільний спейсер. Вивчення процесів орієнтації нелінійно-оптичних (НЛО) фрагментів у метакрилових полімерах під дією лазерного опромінення було поєднано з дослідженням їх НЛО-сприйнятливості третього порядку (χ^<3>). Показано, що зростання внутрішньомолекулярного спряження та висока концентрація НЛО-хромофорів у макромолекулярному ланцюгу впливає на посилення НЛО-ефекту третього порядку. Водночас на орієнтаційні властивості полімерів істотно впливає рухливість власне азофрагментів та макроланцюга, що визначається їх хімічною будовою. New photochromic polymers based on methacrylic esters are synthesized. Side azobenzene chains of the obtained polymers contain different donor/acceptor groups, as well as a flexible alkyl spacer. Studying the orientation of nonlinear optical fragments in methacrylic polymers under laser irradiation is combined with the research of the nonlinear optic susceptibility of polymers. It is shown that the high intramolecular conjugation and an augmentation of the concentration of azofragments in a macromolecular chain increase the nonlinear optic efficiency. At the same time, photoorientational polymer properties depend on the mobilities of azofragments and the macrochain, which is determined by their chemical structure.