Вплив екзогенного оксиду азоту (NO) на генерацію супероксидного аніон-радикала та теплостійкість колеоптилів пшениці - Карпець, Ю.В.; Колупаєв, Ю.Є.; Швиденко, М.В.; Дмитрієв, О.П. (Доповіді НАН України, 2011)
Показано, що обробка колеоптилів пшениці донорами оксиду азоту (NO) нітропрусидом натрію або нітритом натрію призводить до значного посилення генерації ними супероксидного аніон-радикала (O2^●−). Екзогенний NO дещо знижує активність супероксиддисмутази в колеоптилях і не впливає на активність різних форм пероксидази. Посилення генерації O2^●−, спричинюване донором NO, пригнічується інгібіторами НАДФН-оксидази, але не інгібітором пероксидази. Під дією донора NO підвищується теплостійкість колеоптилів пшениці. Цей ефект значною мірою знижують інгібітори НАДФН-оксидази. Встановлено, що підвищення теплостійкості колеоптилів під дією екзогенного NO відбувається за участю активних форм кисню, посилення утворення яких пов'язане зі збільшенням активності НАДФН-оксидази. Treatment of wheat coleoptiles with nitric oxide (NO) donors, sodium nitroprusside or sodium nitrite, induces a considerable intensification of superoxide anion-radical (O2^●−) generation by them. Exogenous nitric oxide insignificantly reduces the superoxide dismutase activity in coleoptiles and does not change the activity of different peroxidase forms. The intensification of O2^●− generation caused by NO donor is suppressed by NADPH-oxidase inhibitors, but not by peroxidase inhibitor. The heat resistance of wheat coleoptiles increases under the influence of NO donor. This effect is substantially reduced by NADPH-oxidase inhibitors. Thus, the induction of heat resistance of coleoptiles under the influence of exogenous NO occurs with the involvement of reactive oxygen species, whose increased generation is related to an enhancement of the NADPH-oxidase activity.