Новые представления о природе сил, под действием которых возникают землетрясения и образовались тектонические структуры Земли: общность и отличия - Тяпкин, К.Ф.; Анциферов, А.В.; Довбнич, М.М.; Тиркель, М.Г. (Доповіді НАН України, 2011)
Констатується єдність природи джерел сил, під дією яких відбувалося утворення тектонічних структур Землі в попередні геологічні епохи і виникають сучасні землетруси. Відзначається неспроможність сучасних уявлень про ендогенні джерела цих сил. Обгрунтовуються нові уявлення, згідно з якими джерелом сил, що ініціює розглядувані геодинамічні процеси, є глобальне поле напружень, яке виникає у тектоносфері Землі внаслідок взаємодії нашої планети з навколишніми космічними полями. The generality of the nature of the force sources inducing the development of tectonic structures of the Earth in the past geological epochs and the modern earthquakes is stated. The inability of the modern ideas of endogenous sources of these forces is underlined. The new notions are substantiated. In accordance with them, these force sources are the global stress fields appeared in the Earth tectonosphere as a result of the interaction between our planet with the surrounding space fields.