Характеристика гена IPMD-SSU1 Lycopersicon esculentum та його роль у біосинтезі лейцину - Кочевенко, А.С.; Ферні, А.Р. (Доповіді НАН України, 2011)
Методом поліморфізму довжини рестрикційних фрагментів ген IPMD-SSU1 було картовано на хромосомі 6. За допомогою RACE ПЛР встановлено повнорозмірну кодуючу нуклеотидну послідовність гена. Шляхом qRT-PCR досліджено експресію гена IPMD-SSU1 у різних органах культурного томата. Найвищий рівень експресії гена зафіксовано в листках, а також плодах на сороковий день після розкриття квітки. За умов пригнічення активності гена IPMD-SSU1 виявлено зменшення вмісту лейцину в листках рослин, що експресували кДНК у антисенс-орієнтації. Gene IPMD-SSU1 is mapped on chromosome 6 by using the restriction fragment length polymorphism method. The full-length CDS encoding the IPMD-SSU1 gene is identified by RACE-PCR. qRT-PCR is used to study the expression of gene IPMD-SSU1 in various organs of tomato. The highest level of expression is observed in leaves and fruits at the stage in 40 days post anthesis. Inhibition of the activity of IPMD-SSU1 gene results in a decrease of the leucine content in tomato leaves.