Метаболическая активность митохондрий корней гороха в условиях моделированной микрогравитации - Брыков, В.А.; Генерозова, И.П.; Шугаев, А.Г.; Кордюм, Е.Л. (Доповіді НАН України, 2011)
Наведено дані досліджень впливу кліностатування на метаболічну активність мітохондрій, ізольованих із коренів 5-добових проростків гороху (Pisum sativum L). Встановлено збільшення швидкості окиснення в стані 3 малату+глутамату та екзогенного НАДН, а також значення коефіцієнта дихального контролю одночасно зі зниженням відношення АДФ/О порівняно з контролем. Висловлено припущення, що такі зміни характеру дихання є наслідком адаптації метаболічної системи мітохондрій до умов кліностатування. The effect of clinorotation on the respiration of mitochondria isolated from roots of pea 5-day-old seedlings has been examined. An increase in the rate of oxidation of malate and NADH in state 3 is detected. A respiratory control ratio is also increased simultaneously with a decrease in the efficiency of oxidative phosphorylation. Such character of mitochondrial respiration under simulated microgravity is supposed to be a consequence of the adaptation to these conditions.