Екологічні наслідки видобування піску в різнотипних водних об'єктах мегаполіса - Щербак, В.І.; Якушин, В.М.; Майстрова, Н.В.; Семенюк, Н.Є. (Доповіді НАН України, 2011)
Встановлено, що видобування піску може створювати реальну загрозу різноманіттю угруповань гідробіонтів різних трофічних рівнів та екологічних груп водних об'єктів мегаполіса. Основні негативні наслідки таких робіт: руйнування просторової структури донних біоценозів; формування ''шлейфа'' каламутності, який пригнічує фотосинтез фітопланктону та призводить до зниження фотоаерації води; утворення застійних зон із дефіцитом кисню, низьким різноманіттям водної біоти; підрив кормової бази іхтіофауни. Sand extraction works may present a real hazard for the diversity of communities of water organisms, belonging to different trophic levels and ecological groups, in megapolis water-bodies. Their negative impact includes the destruction of the bottom biocenoses spatial structure; formation of a ''turbidity tail'' which inhibits the phytoplankton photosynthesis and decreases the water photo-aeration; appearance of stagnant zones with oxygen deficiency, low diversity of water biota; and deterioration of fish fauna forage resources.