Наука як соціально-культурна реалія і об’єкт політики - Городецький, О.О. (Збірник наукових праць "Політологічні студії", 2010)
Традиційність, повсякденність нашого ставлення до світу ідей та світу речей, що підсвідомо властиве людині, часто перешкоджає адекватному розумінню їх сутності на різноманітних комунікативних перехрестях наших стосунків з цими світами; при цьому раціональність оцінки заміщується міфом. У статті розглядається співвідношення між раціональним та міфологічним образами науки в українському соціокультурному середовищі, що є досить актуальним і для формування матриці внутрішніх цінностей та мотивів діяльності дослідника, і для потреб соціального прогнозування та управління наукою. Traditionality and our commonplace treatment of the ideal and material world, which is subconsciously conditioned, often prevents us from an adequate understanding of their essence at various communicative crossroads of our relations with these worlds. Owing to this fact, the rationality of evaluation is replaced by a myth. This article examines the correlation between a rational and mythological image of science in Ukrainian sociocultural environment, which is urgent both for the formation of the matrix of the internal values and motives for the activities of a scientist, and also for the needs of social prediction and science managing.