Доля український земель в реалізації європейського напрямку Російської геополітики (з кінця ХVІІІ ст. до Віденського конгресу (1814-1815 рр.)) - Ігнатьєва, Т.В. (Збірник наукових праць "Політологічні студії", 2011)
Досліджується реалізація геополітики та геополітичних інтересів Російської імперії з кінця ХVІІІ століття до Віденського конгресу. Висвітлюється маніпулювання царизмом геополітичним положенням українських земель як засіб досягнення європейського та світового панування. The article represents investigation of Russian empire geopolitics and geopolitical interests of end ХVІІІ age at Vienna congress. The pays attention to geopolitical manipulations of Ukrainian lands as means of achievement European and world domination.