Заготівля деревини у рівнинних букових лісах у контексті сталого лісового господарства - Миклуш, С.І. (Науково-виробниче видання “Лісовий журнал”, 2011)
Зважаючи на багатофункціональність лісових масивів і здатність букових лісостанів до природного відновлення, необхідно поступово здійснити перехід до вибіркової форми господарства у букових лісах. Це дасть змогу ефективно використовувати приріст деревини букняків доцільної структури з орієнтацією на цільові дерева та забезпечить потребу у високоякісних грубих сортиментах. Учитывая многоцелевое значение лесов и возможность возобновления буковых лесов естествен ным путем, необходимо постепенно обеспечить переход к выборочному хозяйствованию в них. Это позволит эффективно использовать прирост древесины буковых насаждений оптимальной структуры, ориентированной на целевые деревья, удовлетворит потребности в качественных крупных сортиментах. Considering multifunction meaning of forests and ability of natural regeneration of beech stands, it is necessary to accomplish gradual transition to selective form of silviculture in such forests. It will enable efficient usage of yield of beech wood of expedient structure with an orientation on purpose-oriented trees and will secure demand of high-quality rough assortments.