Режими виготовлення малотоксичної фанери на основі карбамідоформальдегідної смоли, модифікованої амоній персульфатом - Салдан, Р.Й.; Бехта, П.А. (Науково-виробниче видання “Лісовий журнал”, 2011)
Наведено результати експериментальних досліджень впливу параметрів режиму пресування на виділення вільного формальдегіду з фанери, виготовленої на основі карбамідоформальдегідної смоли, модифікованої амоній персульфатом. Отримано адекватну та відтворювану регресійну залежність виділення вільного формальдегіду з фанери від тиску, температури та тривалості пресування. Рекомендовано раціональні режимні параметри пресування фанери, використання яких забезпечить мінімальне виділення вільного формальдегіду та задовільну межу міцності під час сколювання: тиск – 1,8 МПа, температура – 140°С, тривалість – 5,7 хв. Приведены результаты экспериментальных исследований влияния параметров режима прессования на выделение свободного формальдегида из фанеры, изготовленной на основе карбамидоформальдегидной смолы, модифицированной аммоний персульфатом. Получена адекватная и воспроизводимая регрессионная зависимость выделения свободного формальдегида из фанеры от давления, температуры и продолжительности прессования. Рекомендованы рациональные режимные параметры прессования фанеры, применение которых обеспечит минимальное выделение свободного формальдегида и удовлетворительный предел прочности при сколе: давление – 1,8 МПа, температура – 140°С, продолжительность – 5,7 минут. Results of experimental researches of influence of pressing mode parameters on release of free formaldehyde from plywood, made on the basis of aminoformaldehyde resin, modified by ammonium persulphate, are presented. Adequate and reproduced regressive dependence of free formaldehyde release from plywood from pressure, temperature and pressing duration is obtained. Parameters of rational regime of plywood pressing are recommended. Their use will provide the minimum release of free formaldehyde and satisfactory limit of strength during splitting off: pressure – 1,8 Mpa, temperature – 140 °С, duration – 5,7 minutes.