Зміни соснових лісів в умовах забруднення атмосфери викидами Балаклійського ВАТ «Балцем» - Ворон, В.П.; Романенко, О.І.; Мельник, Є.Є.; Бологов, О.Ю. (Науково-виробниче видання "Лісовий журнал", 2011)
Охарактеризовано процес аеротехногенних змін довкілля внаслідок забруднення викидами ВАТ «Балцем» більш ніж за 40-річний період. Виявлено, що, незважаючи на значне скорочення обсягу викидів, накопичення забруднювачів зумовило підлуговування ґрунтів і створило загрозу існуванню соснових лісів у зоні розповсюдження забруднювачів, та виявлено основні тенденції їх трансформації. Охарактеризован процесс аэротехногенных изменений окружающей среды в результате загрязнения ее выбросами ВАТ «Балцем» более чем за 40-летний период. Выявлено, что, несмотря на значительное сокращение объема выбросов «Балцема», накопление загрязнителей обусловило подщелачивание почв и создало угрозу существованию сосновых лесов в зоне распространения загрязнителей. Определены основные тенденции их трансформации. The process of aerotechnogenic changes of environment as result of pollution by Balaklija VAT «Baltsem» emissions for more than 40 years period was characterized. It is revealed that, despite considerable reduction of volume of emissions of «Baltsem», accumulations of pollutants were stipulated alkalization of soils and created a threat to existence of the pine forests in the zone of distribution of pollutants and the basic tendencies of transformation of the pine forests are detected.