Популяційні дослідження сосни звичайної (Pinus sylvesrtis L.) в Україні як основа селекції та насінництва, збереження й відтворення її генетичного поліморфізму - Мажула, О.С.; Дишко, В.А. (Науково-виробниче видання "Лісовий журнал", 2011)
Аналізуються зарубіжні та вітчизняні дослідження українських популяцій сосни звичайної. Підкреслюється особлива цінність реліктових та крайніх острівних популяцій, необхідність їх ідентифікації та збереження. Детального дослідження фенотипічних і генетичних особливостей потребують рівнинні популяції сосни. Анализируются зарубежные и отечественные исследования украинских популяций сосны обыкновенной. Подчеркивается особенная ценность реликтовых и крайних островных популяций, необходимость их идентификации и сохранения. Равнинные популяции сосны требуют детального исследования их фенотипических и генетических особенностей. The foreign and national researches of Ukraine populations of Scots pine (Pinus sylvestris L.) are analyzed. The great value of relict and extraneous island populations, liability its identification and conservation is underlined. It is necessity the detail researches of phenotypic and genetic specifics of horizontal populations of pine.