К вопросу о кораблекрушении в районе пос. Черноморское - Ластенко, А.В. (Підводні дослідження: Археологія. Історія. Дайвінг, 2009)
В статье рассказывается о находке возле входа в бухту пос. Черноморское (АР Крым) следов кораблекрушения конца XVIII – начала XIX века. Подняты две пушки, одна из которых принадлежит к редкому переходному типу пушки-карронады. Экспертные заключения по орудиям позволяют сузить возможный перечень вариантов гибели судов до двух: «Язонъ» (1807) и «Ахиллъ» (1798). У статті розповідається про знахідку біля входу до бухти сел. Чорноморське (АР Крим) слідів корабельної аварії кінця XVIII – початку XIX століття. Піднято дві гармати, одна з яких належить до рідкісного перехідного типу гармати-карронади. Експертні висновки по гарматам дозволяють звузити можливий перелік варіантів загибелі судів до двох: «Язон» (1807) і «Ахілл» (1798). The article dwells on a find of the ship, wrecked at the entrance to the bay of Chernomorscoye (Crimea) at the end of the XVIII – beginning of the XIX centuries. Two cannons, one of which belongs to the rare transitional type of cannon-carronada have been heaved up. The expert conclusions on cannons allow to diminish the possible list of variants of the shipwrecks to two: «Jason» (1807) and «Ahill» (1798).