Протизношувальні та біологічні властивості органодитіофосфатів металів - Суховєєв, В. В.; Москаленко, О. В.; Ковтун, Г. О. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2000)
Узагальнено дослідження протизношувальної ефективності біс(органо-дитіофосфатів)металів у складі базових олив і пластичних мастил. Зроблено висновки щодо характеру впливу природи центрального атома М, стереохімії і електронних властивостей замісників у ацидоліганді L, спряжених і координаційним вузлом комплексу М[X, Y]2 (X, Y = O, S, Se , Р), на їх протизношувальну ефективність. Для комплексів МL2 є храктерною біоцидна, фунгіцидна та рістрегулююча дія. Виявлено основні емпіричні фактори, які визначають взаємозв’язок будова МL2 – біологічні властивості Обобщены исследования противоизносной эффективности бис(органодитиофосфатов) металлов в составе базовых и пластичных смазок. Сделаны выводы относительно характера влияния природы центрального атома М, стереохимии и электронных свойств заместителей в ацидолиганде L, сопражённых с координационным узлом комплекса М[X, Y]2 (X, Y = O, S, N, Se) на их противоизносную эффективность. Для комплексов МL2 характерно биоцидное, фунгицидное и рострегулирующее действияе. Обнаружены основные эмпирические факторы, определяющие взаимосвязь строение МL2 – биологические свойства. Investigations of the antiwearing efficiency of bis-(organodithiophosphates) metals in base and plastic lubricants compositions have been generalised. Conclusions about the nature of the central atom M, stereochemistry and electronic properties substituents of acydoligand L, connected with coordinative knot of the complex M[X,Y]2 (X,Y= O, S, N, Se), on their antiwearing effectiveness, have been made. It has been shown that biocide, fungicide and growth-regulating actions are inherent to ML2 complexes. Basic empirical factors determining the correlation between ML2 structure and biological properties have been discovered.