Типология судов и строительство Днепровской гребной флотилии в конце XVII - I пол. XVIII вв. - Кобалия, Д.Р. (Підводні дослідження: Археологія. Історія. Дайвінг, 2009)
Статья посвящена истории создания Днепровской гребной флотилии в конце ХVII века, когда Петр І приказывает гетману Мазепе строить суда в Брянске для похода на турок, а также возрождению флотилии при императрице Анне Иоановне в 30-х годах XVIII в. Именно в этот период на острове Хортица функционирует Запорожская верфь. Автор анализирует типовой состав судов Днепровской флотилии: дюбель-шлюпки, бригантины, галеры, прамы, кончебасы и проч., описывает их конструктивную эволюцию и специфику строительства. Стаття присвячена історії створення Дніпровської флотилії наприкінці ХVII, коли Петро І віддає наказ гетьману Мазепі будувати судна у Брянську для похода на турок, а також відродженню флотилії при імператриці Анні Іоанівні у 30-х роках XVIII ст. Саме у цей період на острові Хортиця функціонує Запорізька верф. Автор аналізує типовий склад суден Дніпровської флотилії: дюбель-шлюпки, бригантини, галери, прами, кончебаси тощо, описує їх конструктивну еволюцію та специфіку будівництва. The article is devoted to the history of the Dnepr rowing flotilla creation at the end of ХVII century, when Peter І gave an order to the hetman Mazepa to build ships in Bryansk, and also to the revival of flotilla during the reign of the empress Anna Ioanovna in the 30s of the XVIII century. Exactly in this period the Zaporozhian shipyard functioned in the Hortitsa island. The author analyses the model list of the Dnepr flotilla ships: double chaloupe, brigantines, galleys, pram, konchebas and set., describes their structural evolution and specific building.