Судопідйомні операції радянських спецслужб: підводний човен «Пелікан» - Штоквиш, О.А. (Підводні дослідження: Археологія. Історія. Дайвінг, 2009)
Стаття розповідає про долю підводного човна „Пелікан”, який був затоплений у 1919 році на виході з Одеської гавані та піднятий ЕПРОПом у 1924 році. Йдеться про участь чекістів у розробці суднопідйомного проекту, про його реалізацію чорноморськими водолазами, про реформи у радянському Держсуднопідйомі та монополізації усіх підводних робіт на Чорному та Азовському морях ЕПРОПом. Статья рассказывает о судьбе подводной лодки «Пеликан», которая была затоплена в 1919 году на выходе из Одесской Гавани и поднята ЭПРОНом в 1924 году. Упоминается о роли чекистов в разработке судоподъемного проекта, о его реализации черноморскими водолазами, о реформах в советском Госсудоподъеме и монополизации всех подводных работ на Черном и Азовском морях ЭПРОНом. The article tells about the fate of the submarine boat «Pelican», which was flooded in 1919 at the exit from Odessa Harbor and lifted by EPRON in 1924. The role of KGB officials in the development of the ship lifting project, its realization by the Black sea divers, the reforms in the Soviet state ship lifting and monopolization of all submarine works on the Black and Azov seas by EPRON are described in the article.