Возможности биотехнологической системы на основе Erwinia carotovora, ее бактериофагов и плазмид - Товкач, Ф.И. (Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008)
Впервые рассмотрена перспектива создания биотехнологической системы для синтеза микробных продуктов на основе Erwinia carotovora, ее бактериофагов и плазмид. Эта система основывается на трех основных фундаментальных принципах: экспрессии генов в составе многокопийного профагового элемента рСА25, его аналогов, усиливающих воздействие профаговых генов на систему секреции типа II и транслокацию продуктов за пределы клетки после их сверхсинтеза. Предполагается, что указанная биотехнологическая система будет экономичной, экологически безопасной и безвредной для здоровья человека, а также позволит получать практически чистые белковые продукты. Уперше розглянуто перспективу створення біотехнологічної системи для синтезу мікробних продуктів на основі Erwinia carotovora, її бактеріофагів і плазмід. Ця система ґрунтується на трьох фундаментальних принципах: експресії генів у складі багатокопійного профагового елемента pCA25, його аналогів, підсилювальної дії профагових генів на систему секреції типу II і транслокації продуктів за межі клітини після їх надсинтезу. Передбачається, що зазначена система буде економічно вигідною, екологічно безпечною і нешкідливою для здоров’я людини, а також дасть змогу одержувати практично чисті білкові продукти. For the first time the perspective of biotechnological system for synthesis of microbial products based on Erwinia carotovora, its bacteriophages and plasmids is observed. This system is based on three fundamental principals: gene expression included in multicopy prophage element pCA25 and its analogies, the influence of prophage’s genes on type II secretion system and products translocation outside the cell after their supersynthesis. It is supposed that this system would be economical, ecologycaly safed and harmless for human’s health and also will permitt to acquire practicaly pure protein products.