Подводные работы на пакетботе у острова Манок в Тайланде - Колесников, А.А. (Підводні дослідження: Археологія. Історія. Дайвінг, 2012)
Статья посвящена подводным археологическим работам на месте кораблекрушения у острова Манок в провинции Районг в Тайланде. Автор делится опытом командировки в Подводный Археологический Дивизион, организованный ЮНЕСКО для обучения подводных археологов; рассказывает о своем проекте создания на озере Иссык-Куль туристического комплекса – инсталляции подводного поселения. Стаття присвячена підводним археологічним роботам на місці корабельної аварії у острова Манок в провінції Районг, Таїланд. Автор ділиться досвідом відрядження до Підводного Археологічного Дивізіону, що був організований ЮНЕСКО для навчання підводних археологів; розповідає про свій проект створення на озері Іссик-Куль туристичного комплексу – інсталяції підводного поселення. The article is devoted to underwater archaeological works at the place of the shipwreck near Mannok in the Rayong province, Thailand. The author shares his experience about the expedition to the Submarine Archaeological Division organized by UNESCO for training of submarine archaeologists; he tells about the project of creation of tourist complex at lake Issik Kul – installations of submarine settlement.