Корабельные фальконеты 1736-39 гг. из реки Днепр у о. Хортица - Нефедов, В.В. (Підводні дослідження: Археологія. Історія. Дайвінг, 2012)
Статья посвящена описанию подводных находок фальконетов, состоявших на вооружении Днепровской гребной флотилии 1736-1739 годов. Анализируются размеры, конструктивные особенности, клейма, способы крепления фальконетов. Также в статье приводится описание снарядов и принадлежностей к данному виду артиллерийских орудий. Стаття присвячена опису підводних знахідок фальконетів, якими була озброєна Дніпровська гребна флотилія 1736-1739 років. Аналізуються розміри, конструктивні особливості, клейма, способи кріплення фальконетів. Також у статті наводиться опис снарядів і приналежностей до даного виду гармат. The article is devoted to description of underwater findings of falconets that served as the armament of the Dnepr rowing flotilla in 1736-1739. Sizes, structural features, stamps, methods of fastening of falconets are analyzed. The article also gives the description of shells and accessories of this type of guns.