К вопросу о маркировке на казенной части гладкоствольных орудий - Ластенко, А.В. (Підводні дослідження: Археологія. Історія. Дайвінг, 2012)
Статья посвящена интерпретации цифровой маркировки, встречающейся на казенной части гладкоствольных орудий корабельной артиллерии. Наличие данной маркировки указывает на то, что данные орудия были установлены на военных кораблях эскадры Ф.Ф. Ушакова, подверглись пристрелке с 1793 по 1798 год. Стаття присвячена інтерпретації цифрового маркування, що зустрічається на казенній частині гладкоствольних гармат корабельної артилерії. Наявність даного маркування вказує на те, що дані гармати були встановлені на військових кораблях ескадри Ф.Ф. Ушакова, піддалися пристрілці з 1793 по 1798 рік. The article is devoted to interpretation of the digital marking that can be found on naval smoothbore guns breech ends. The presence of the given marking indicates that these guns were installed at war-ships of F.F. Ushakov squadron and were exposed to fire-fight between 1793 to 1798.