Українська віртуальна астрономічна обсерваторія — національний представник у Міжнародному альянсі віртуальних обсерваторій - Вавилова, І.Б.; Пакуляк, Л.К. (Вісник НАН України, 2012)
Віртуальні обсерваторії — новітня парадигма інформаційних технологій в астрономії (астроінформаційні технології) — дають можливість створювати бази даних минулих і сьогочасних спостережень, отриманих за допомогою наземних і космічних телескопів, аналізувати й обробляти ці дані. При цьому можна користуватись як програмним забезпеченням первісної обробки даних, так і прикладними програмними пакетами для одержання основних фізичних параметрів досліджуваних небесних об’єктів у режимі безпосереднього доступу. У 2009 р. на з’їзді Української астрономічної асоціації створення Української віртуальної обсерваторії (УкрВО) як національного сегмента Міжнародного альянсу віртуальних обсерваторій (IVOA) було визнано пріоритетним завданням астрономічної науки в Україні на 2009–2015 рр. 19 жовтня 2011 р. Україна зі своїм національним проектом УкрВО набула членства в цій престижній організації. Співробітництво з IVOA не лише сприяє кооперації досліджень у розвитку новітніх астроінформаційних технологій, а й передбачає участь у розподілі обов’язків у спільних міжнародних завданнях, розроблення і виконання нових проектів на національному рівні. Статья содержит аналитический обзор основных задач, решаемых с помощью новейших астроинформационных технологий — виртуальных обсерваторий, и важнейших составляющих (организационная, научная, программное обеспечение) национального проекта «Украинская виртуальная астрономическая обсерватория (УкрВО)». Среди этих задач — создание объединенного цифрового архива данных наблюдений, полученных в обсерваториях Украины с 1890-х годов (более 200 тыс. астронегативов), его администрирование, приведение форматов изображений небесных объектов в соответствие с международными стандартами фото- и астрометрической калибровки изображений, разработка локального программного обеспечения для средств автоматической регистрации движущихся небесных объектов на фоне звездного неба, обработки изображений звездных полей, исследований тел Солнечной системы, галактических и внегалактических объектов. The article provides an analytical overview of the main tasks to be solved by the new astroinformation technology — virtual observatories — with the accentuaning the most important components (organizatiomal, scientific, software) of the national project «Ukrainian Virtual Astronomical Observatory (UkrVO)». Among them there are the establishment of Joint Digital Archive of the observed data stored at observatories in Ukraine from 1890s (over 200,000 astronegatives), its administration, compliance with international standards for image formats, photometric and astrometric image calibration, the development of a local software for the automatic registration of moving celestial objects against a background of sky, the processing of stellar fields, the study of Solar System bodies, galactic and extragalactic objects.