Дослідження деформування та несівної здатності тканих матеріалів при одно- та двовісному навантаженнях (наукове повідомлення на засіданні Президії НАН України 11 липня 2012 р.) - Данильчук, Є.Л. (Вісник НАН України, 2012)
Наведено результати досліджень волокнистих полімерних матеріалів і плетених тканин на їх основі. Проведено комплексні експериментальні випробування матеріалів цього класу, а також розроблено моделі прогнозування їх механічної поведінки при одно- та двовісному навантаженнях. Окреслено можливі сфери застосування цих моделей, зокрема під час проектування та розрахунків елементів деталей і конструкцій на основі текстильних структур. В сообщении приведены результаты исследований волокнистых полимерных материалов и плетеных тканей на их основе. Проведены комплексные экспериментальные испытания материалов данного класса, а также разработаны модели прогнозирования их механического поведения при одно- и двухосной нагрузке. Рассмотрены возможные сферы применения данных моделей, в частности при проектировании и расчетах элементов деталей и конструкций на основе текстильных структур. The report presents the results of investigations of polymeric fibrous materials and woven fabrics based on them. Comprehensive experimental tests have been conducted on the materials belonging to this class, and the models to predict their mechanical behavior under unaxial and biaxial loading have been developed. Possible fields of application of these models, in particular in the design and calculation of the elements of details and constructions on the basis of textile structures, are considered.