Стародуб у вирі визвольної боротьби українського народу середини - другої половини XVII століття - Пиріг, П. (Сiверянський лiтопис, 2011)
У XVI – XVII століттях Стародуб був найбільшим містом північної Чернігово-Сіверщини. У першій чверті XVII ст. він опинився в руках магнатсько-шляхетської Речі Посполитої. Бурхливі події навколо нього розгорнулися під час Визвольної війни українського народу середини XVII ст. проти польсько-литовської держави, що не обминула й Чернігово-Сіверщину. Вона зв’язала долю міста з українським козацтвом. На основі використання широкого кола виявлених джерел, у тому числі архівних, та певних здобутків попередників автор пропонованого дослідження відтворює панораму визвольних подій, почасти заповнюючи існуючу в історіографії прогалину у вивченні історичної минувшини Стародуба середини – другої половини XVII століття. В XVI – XVII веках Стародуб был самым большим городом северной Чернигово-Северщины. В первой четверти XVII в. он оказался в руках магнатско-шляхетской Речи Посполитой. Бурные события вокруг него развернулись во время Освободительной войны украинского народа середины XVII в. против польско-литовского государства, не оставившей в стороне и Чернигово-Северщину. Она связала судьбу города с украинским казачеством. На основании использования широкого круга выявленных источников, в том числе архивных, и определенных достижений предшественников автор предлагаемого исследования воссоздает панораму освободительных событий, отчасти заполняя существующий в историографии пробел в изучении исторического прошлого Стародуба середины – второй половины XVII века. In the XVI - XVII centuries Starodub was the largest city of northern Chernihiv-Sivershchyna. During the quarter XVII. it was in the hands of mahnatsko - shliahetska Commonwealth. Violent events unfolded around it during the war of the Ukrainian people of mid XVII. against the Polish-Lithuanian state, that did not evade Chernihivo-Siverschyna. It tied the fate of the city with Ukrainian Cossacks. On the basis of a wide range of detected sources, including archival, and certain achievements of predecessors the author of the proposed research shows a panorama of the liberation of events, partly filling the existing gap in the historiography of the study of the historical past of Starodub middle - second half XVII century.