Склад та колоїдно-хімічні важелі керування властивостями емульсій на основі фосфатидів соняшникової олії - Поп, Г.С.; Біленька, В.І. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2000)
Досліджено склад та властивості гідрофузів соняшникової олії, а також емульсійно-суспензійні системи на їх основі. Встановлено, що як гідрофуз, так і його складові – фосфатиди – характеризуються високою поверхневою активністю і мають яскраво виражені емульгуючі та стабілізуючі властивості. На основі гідрофузу одержано низку прямих і зворотніх емульсій, а в разі введення твердих наповнювачів – емульсійно-суспензійні системи в широкому діапазоні вмісту інгредієнтів. Вивчено їх колоїдно-хімічні властивості. Показано, що екологічно чисті дисперсні системи, одержані на основі фосфатидів соняшникової олії, характеризуються високою в’язкістю та седиментаційною стійкістю. Встановлено основні важелі керування колоїдно-хімічними та практично важливими властивостями інвертних емульсій та емульсійно-суспензійних систем зміною співвідношення водної та вуглеводневої фаз, додаванням емульгаторів-стабілізаторів, обважнювачів, газонаповнених твердих частинок. Одержані інвертні системи можна використовувати у нафтогазодобувній промисловості як технологічні рідини для закінчування і капітального ремонту свердловин. Исследованы состав и свойства гидрофузов подсолнечного масла, а также емульсионно-суспензийные системы на их основе. Установлено, что как гидрофуз, так и его составные – фосфатиды – характеризуются високой поверхостной активностью, имеют отчетливо выраженные емульгирующие и стабилизирующие свойства. На основе гидрофуза получен ряд прямых и обратных емульсий, а при введении твердых наполнителей – емульсионно-суспензийные системы в широком диапазоне содержания ингредиентов. Изучены их колоидно-химические свойства. Показано,что екологически чистые дисперсные системы, полученные на основе фосфатидов подсолнечного масла, характеризуются высокой вязкостью и седиментационной стойкостью. Установлены основные рычаги управления колоиднохимическими и практически важными свойствами инвертных емульсий и емульсионно-суспензийных систем изменением соотношения водной и углеводородной фаз, добавление емульгаторов-стабилизаторов, утяжелителей, газонаполненых твердых частиц. Полученные инвертные системы можно использовать в нефтегазовой промышлености в качестве технологических жидкостей для заканчивания и капитального ремонта скважин. The sunflower oil hydrofuses composition and properties along with emulsion-suspension systems on their basis have been studied. It has been found out that hydrofuse as well as his components possess high surface activity and have been distinctly expressed emulsifying and stabilizing properties. A number of direct and reverse emulsions has been obtained on the basis of hydrofuse and in case of solid fillers being introduced – emulsive – suspension system in a wide range of ingredient content. Their colloid-chemical properties have been studied. It has been illustrated that ecologically safe disperse systems, obtained on the basis of sunflower oil phosphatides, are characterized by high viscosity and sedimentation stability. Main operation levers of colloid-chemical and important from the practical point of view invert emulsion properties and emulsive – suspension systems by changing of hydro-and hydrocarbons phase correlation, emulsifier-stabilizer addition, weight-increasers, gasfilled solid particles. It has been found out that the inverted systems could be successfully used as tecnological liquids in oil-gas producing industry for completing and capital repairing of drillholes.