Про походження деяких польських і українських прізвищ із формантами -ак ('-ак) / ак (-як), -сzak / -чак - Баранівська, О.С. (Ономастичні науки, 2006)
У статті досліджуються прізвища з формантами -ak ('-ak) / ак (-як), -czak / -чак у польській та українській мовах. Особлива увага звертається на прізвища-гібриди. Аналізуються також прізвища, основи яких є українськими за походженням, але під впливом польської ови стали частково полонізованими і сьогодні функціонують у польській антропонімії. Крім того аналізуються власне польські прізвища - з польськими основами - наявні сьогодні в українській антропонімії, особливо у західних районах України. В статье анализируются фамилии с формантами -ak ('-ak) / ак (-як), -czak / -чак в польском и украинском языках. Особое внимание сконцентрировано на фамилиях-гибридах. Анализируются также фамилии, основы которых являются украинскими по происхождению, но под влиянием польского языка частично полонизировались и в такой форме сегодня функционируют в польской антропонимии.Кроме этого анализируются собственно польские фамилии - с польскими основами -, существующиесегодня в украинской антропонимии, особенно в западных районах Украины. The articles focuses on surnames with the formant -ak ('-ak) / ак (-як), -czak / -чак in the Polish and the Ukrainian languages. Special attention has been paid to surnames-hybrids. These are surnames whose stem is of the Ukrainian origin but influenced by the Polish language have become partly polonized and at present function in the Polish antroponomy. Also analized are surnames of a clear Polish origin -0 with a Polish stem, which are now present in the Ukrainian antroponomy ,especially in the western regions of the Ukraine