Магічні прийоми впливу на урожай у період оранки та сівби на Лівобережному Поліссі - Костенко, Л. (Сiверянський лiтопис, 2011)
У роботі розглядаються народні магічні прийоми, за допомогою яких землероби намагалися вплинути на урожай та захистити його від втрат. Серед них «програмування урожаю», захист його через очищення, застосування апотропеїв. В работе исследуются народные магические приемы, с помощью которых земледельцы пытались повлиять на рост растений и защитить урожай от потерь. Среди них «программирование урожая», защита его с помощью очистительных обрядов, использование апотропеев. The work deals with folk mfgic tricks that help farmers attemping to influnce plant growth and protect crops from demfge. These include «programming yield», protect it through the cleaning, application of defenders.