Чернігівські кадети та влада в 1905–1914 роках: імперський та регіональний виміри - Іваницька, С. (Сiверянський лiтопис, 2011)
У статті аналізується життєдіяльність Чернігівської організації конституційно-демократичної партії як регіональної філії впливової політичної сили Російської імперії в добу першої революції 1905–1907 рр. та в постреволюційний період. Увагу зосереджено на взаєминах влади й опозиції, відносинах партійного «центру» й «периферії». Джерелами дослідження є передусім матеріали фондів Державного архіву Російської Федерації й щотижневика «Вестник Партии народной свободы», також — публіцистика, мемуари, листування. В статье анализируется жизнедеятельность Черниговской организации конституционно-демократической партии как регионального отдела влиятельной политической силы Российской империи в эпоху первой революции 1905–1907 гг. и в постреволюционный период. Акцент делается на отношениях государственной власти и оппозиции, взаимодействии «центра» и «провинции». Исследование основано на широком круге источников: материалы Государственного архива Российской Федерации и еженедельника «Вестник партии народной свободы», публицистика, мемуары, переписка. The article analyzes of the life and activities of the organization of the Constitutional Democratic Party in Chernigov’s province as the regional department of the leading political force of the Russian Empire during the First Revolution of 1905-1907, as well as in postrevolutionary period. Emphasis is placed on the relationship of the government and opposition, on the interaction of the «center» and «province». The study is based on a wide range of sources, such as materials of State archive of the Russian Federation and the weekly «Vestnik Partii narodnoi svobody» («Bulletin of the Party of Popular Freedom»), journalism, memoirs, correspondence.