Семантика имен и поэтика их перечислений - Калинкин, В.М. (Ономастичні науки, 2009)
Описаны факторы, влияющие на содержательность и эстетическую значимость перечислений поэтонимов в художественных текстах. На ряде примеров из творчества А. С. Пушкина представлены перемены, происходящие в совокупной семантике и поэтике рядов собственных имен в различных контекстах. Показаны некоторые теоретически возможные модели реализации "списков" поэтонимов. Намечены пути дальнейшего изучения художественно значимых перечислений. Обговорюються фактори, які впливають на змістовність та естетичну значущість перерахувань поет онімів у художніх текстах. На низці прикладів з творчості О.С. Пушкіна представлені зміни, які відбуваються у сукупній семантиці й поетиці рядів власних імен у різноманітних контекстах. Показані деякі теоретичні можливості моделювання переліків онімів. Накреслені шляхи подальшого вивчення художньо значимих переліків онімів. The factors which influence pithiness and the aesthetic inventory of poetonyms in art texts are described. On a number of examples from Pushkin works the changes occurring in cumulative semantics and poetics of numbers of proper names in various contexts are presented. Some theoretically possible models of realization of "lists" of onyms are shown. Ways of the further studying of artily significant transfers are planned.