Комплексообразование катионов 3d-переходных металлов с силанольными группами кремнезема - Власова, Н.Н. (Поверхность, 2009)
Адсорбция катионов переходных металлов из водных растворов рассмотрена с точки зрения теории комплексообразования на поверхности. Константы равновесия реакций образования поверхностных комплексов рассчитаны по данным потенциометрического титрования суспензий кремнезема, содержащих ионы металлов, и адсорбционным кривым, отражающим зависимость величин адсорбции ионов металлов от рН. Адсорбцію катіонів перехідних металів з водних розчинів розглянуто з точки зору теорії комплексоутворення на поверхні. Константи рівноваги реакцій утворення поверхневих комплексів розраховані за даними потенціометричного титрування суспензій кремнезему, що містять іони металів, та адсорбційними кривими, які відображають залежність величин адсорбції іонів металлів від рН середовища. The adsorption of 3d transition metal ions from aqueous solutions onto silica surface is considered as surface complexation reactions. The equilibrium reaction constants of surface complex formation are calculated from potentiometric titration data for silica suspensions, which contain metal chlorides, and metal adsorption curves in dependence of pH.