Синтез і структура порожнинних наносфер діоксиду титану - Горбик, П.П.; Дубровін, І.В.; Демченко, Ю.О.; Кашин, Г.М. (Поверхность, 2009)
Запропоновано метод одержання твердих порожнинних сферичних мікрочастинок діоксиду титану, який полягає в проведенні реакції гідролізу тетрахлориду титану у парах води або аміаку на поверхні крапель аерозолю, отриманого шляхом ультразвукового диспергування розчину тетрахлориду титану в індиферентних гідрофобних розчинниках. Склад і структура синтезованих порожнинних наносфер діоксиду титану вивчені методами електронної мікроскопії, рентгенофазового і диференціальнотермічного аналізів і Оже-спектроскопії. Предложен метод получения твердых полых сферических микрочастиц диоксида титана, заключающийся в проведении реакции гидролиза тетрахлорида титана в парах воды или аммиака на поверхности капель аэрозоля, полученного путем ультразвукового диспергирования раствора тетрахлорида титана в индифферентных гидрофобных растворителях. Состав и структура синтезированных полых наносфер диоксида титана изучены методами электронной микроскопии, рентгенофазового и дифференциальнотермического анализов и Оже-спектроскопии. Hard hollow spherical nanoparticles of titanium dioxide have been fabricated by hydrolysis of titanium tetrachloride on the surface of aerosol droplets in the atmosphere of water or ammonia vapor. The aerosol droplets were obtained by ultrasonic dispersion of a solution of titanium tetrachloride in an inert hydrophobic solvent. The composition and structure of the synthesized hollow nanospheres of titanium dioxide were determined by electron microscopy, TDA, X-ray analysis and Auger-electron spectroscopy.