Створення та фізико-хімічні властивості композитних систем «мезопориста неорганічна матриця/оксид цинку» - Кишеня, Я.В.; Тельбіз, Г.М.; Гребенніков, В.М.; Манорик, П.А. (Поверхность, 2009)
Шляхом модифікованого матричного золь-гель синтезу одержані наноструктури оксиду цинку, просторово детерміновані в канальній структурі неорганічної матриці типу SBA-15. Показано, що температура старіння гелю впливає на кристалізацію та морфологію наноструктур ZnO, обмежених в каналах матриць. Показана можливість використання одержаних нанокомпозитів як чутливих елементів газових сенсорів. Путем модифицированного матричного золь-гель синтеза получены наноструктуры оксида цинка пространственно детерминированные в канальной структуре неорганической матрицы типа SBA-15. Показано, что температура старения геля влияет на кристаллизацию и морфологию наноструктур ZnO ограниченных в каналах матриц. Показана возможность использования полученных нанокомпозитов в качестве чувствительных элементов газовых сенсоров. Zinc oxide nanostructures spatially determined in channel structure of SBA-15 type inorganic matrix were obtained through the modified matrix sol-gel synthesis. It was shown that gel aging temperature influences the crystallisation and morphology of zinc oxide nanostructures confined in matrix channels. Possibility of obtained nanocomposites application as gas sensor sensitive elements is demonstrated.