Електрофізичні властивості системи політетрафторетилен – вуглецеві нанотрубки - Котенок, О.В.; Махно, С.М.; Приходько, Г.П.; Семенцов, Ю.І. (Поверхность, 2009)
Проведено дослідження комплексної діелектричної проникності та електропровідності в надвисокочастотному діапазоні (9 ГГц) і на низьких частотах (0,1; 1 та 10 кГц) двох систем політетрафторетилен – багатошарові вуглецеві нанотрубки з вихідними та диспергованими у водному середовищі . Введення диспергованих нанотрубок в полімер знижує поріг перколяції з 4,5 % до 2,6 % (мас.) за рахунок рівномірного розподілу наповнювача у полімері, що призводить до зростання міжфазної поверхні взаємодії полімер – вуглецеві нанотрубки, яка проявляється в збільшенні значень дійсної та уявної складової комплексної діелектричної проникності. Проведены исследования комплексной диэлектрической проницаемости и электропроводности в сверхвысокочастотном диапазоне (9 ГГц) и на низких частотах (0,1; 1; 10 кГц) двух систем политетрафторэтилен–многослойные углеродные нанотрубки с исходными и диспергированными у водной среде. Введение диспергированных нанотрубок в полимер снижает порог перколяции с 4,5% до 2,6 % (масс.) за счет равномерного распределения наполнителя в полимере, что приводит к возрастанию межфазной поверхности взаимодействия полимер – углеродные нанотрубки, которая проявляется в увеличении значений действительной и мнимой составляющей комплексной диэлектрической проницаемости. Complex dielectric permeability and conductivity of two systems, namely polytetrafluorethylene – intact carbon nanotubes and polytetrafluorethylene – carbon nanotubes dispersed in aqueous media, has been studied in super high-frequency range (9 GHz) and at low frequencies (0,1; 1 and 10 kHz). Doping of the polymer with the dispersed nanotubes decreases percolation threshold (limit ) from 4,5 wt. % to 2,6 wt. % due to uniform distribution of the filler in the polymer. This results to increase of interface interaction polymer - carbon nanotubes that is demonstrated by increase of value of real and imaginary component of complex dielectric permeability.