Закономерности адсорбции природных биоактивных соединений на поверхности нанодисперсного кремнезема - Погорелый, В.К. (Поверхность, 2009)
Проанализированы и обобщены результаты комплексных физико-химических исследований взаимодействия природных биоактивных молекул флавоноидов, полифенолов и оксикарбоновых кислот с поверхностью нанодисперсного кремнезема. Установлены общие закономерности зависимости адсорбции от природы растворителя, адсорбата и структуры поверхности. Предложены механизмы адсорбции биомолекул и их термического разложения на поверхности кремнезема. Обсуждены кинетические схемы реакции и фармакодинамики лекарственных фитокомпозитов на основе энтеросорбента Силикса. Проаналізовані та узагальнені результати комплексних физико-хімічних досліджень взаємодії природних біоактивних молекул флавоноїдів, поліфенолів та оксикарбонових кислот з поверхнею нанодисперсного кремнезему. Встановлені загальні закономірності залежності адсорбції від природи розчинника, адсорбату та структури поверхні. Запропоновані механізми адсорбції біомолекул та їх термічного розкладу на поверхні кремнезему. Обговорені кінетичні схеми реакції та фармакодинаміки лікарських фітокомпозитів на основі ентеросорбенту Силиксу. As a result of complex physico-chemical studies conducted by the Institute of Surface Chemistry of the NAS of Ukraine name A.A. Chuiko a enterosorbent Silics (high disperse silica) has benn developed and introduced into medicinal practice. At present article are being described for application of Silics as an individual medicinal preparation of sorbtive active and as active basis for a novel generation of nanocomposite drugs. The regularities of natural bioactive molecule adsorption onto surface silica are analysies. Depending on solvent polarity, adsorbate and adsorbtion complexes structure and mechanism of their formation are established. The mechanisms of bioactive molecules adsorption, chemosorption and thermal transformations on a silica surface are proposed. The kinetic sheme of chemical reactions of composite herbal medicines is represent.