Можливості застосування адсорбційного методу для визначення товщини наноблоків у терморозширеному графіті - Насєдкін, Д.Б.; Бабіч, І.В.; Плюто, Ю.В. (Поверхность, 2010)
Адсорбційний метод був застосований для оцінки розмірів наноблоків ТРГ та кількості графенових шарів в них. Для синтезованих зразків розмір наноблоків склав 18-36 нм, а кількість графенових шарів була в межах 50-100. Розрахунок розміру наноблоків ТРГ із використання як моделі наноблоку ТРГ з базальною поверхнею квадратної форми, так і моделі наноблоку ТРГ з базальною поверхнею круглої форми приводить до однакових результатів. Результати, отримані за допомогою використаних моделей будови наноблоків ТРГ, відповідають даним вивчення наноблоків дифрактометричним методом. Адсорбционный метод был применён для оценки размеров наноблоков в терморасширенном графите (ТРГ) и количества графеновых слоёв в них. Для синтезированных образцов размер наноблоков составил 18-36 нм, а количество графеновых слоёв была в пределах 50-100. Расчёт размера наноблоков ТРГ с использованием в качестве модели наноблока ТРГ с базальной поверхностью как квадратной, так и круглой формы приводит к одинаковым результатам. Результаты, полученные при помощи использованных моделей строения наноблоков ТРГ, соответствуют данным изучения наноблоков дифрактометрическим методом. The adsorption method was applied to determine the platelets thickness in expanded graphite (EG) and the number of graphene sheets which compose them. A platelets thickness in the synthesized samples of EG was found to be of 18-36 nm what corresponds to 50-100 graphene sheets. The application of the square-shaped and the round-shaped model of basal graphene plane give similar results. The results obtained with the applied models of the platelet structure were confirmed with results of graphene platelets examination by X-Ray difractometry.