Хімічне конструювання та дослідження властивостей магнітокерованих адсорбентів для екстракції нуклеїнових кислот - Семко, Л.С.; Хуторний, С.В.; Сторожук, Л.П.; Дзюбенко, Л.С.; Абрамов, Н.В.; Горбик, П.П. (Поверхность, 2010)
Відповідно до запропонованої нами моделі структури магнітокерованих шаруватих адсорбентів для адсорбції нуклеїнових кислот (Fe3O4/ SiO2/ поліметакрилоксипропілсилоксан / поліакриламід) була розроблена методика їх синтезу. За допомогою методів РФА та ІЧ-Фурьє спектроскопії проведено ідентифікацію шарів адсорбенту. Дані DTA та термогравіметрії дозволили оцінити термостабільність та процеси термодеструкції шарів адсорбенту при нагріванні, визначити температури Кюрі та Неєля для магнетиту. Досліджено магнітні властивості одержаних адсорбентів. Встановлено взаємозв’язок між структурою нанокомпозитів Fe3O4/SiO2, Fe3O4 / SiO2 / метакрилоксипропілсилоксан, Fe3O4/ SiO2/ поліметакрилоксипропілсилоксан / поліакриламід та їх магнітними характеристиками. Показано, що на отриманому адсорбенті відбувається повна адсорбція ДНК. В соответствии с предложенной нами моделью структуры магнитоуправляемых слоистых адсорбентов для адсорбции нуклеиновых кислот (Fe3O4/ SiO2 /полиметакрилоксипропилсилоксан/полиакриламид) была разработана методика их синтеза. С помощью РФА и ИК-Фурье спектроскопии проведено идентификацию слоёв адсорбента. Данные DTA и термогравиметрии позволили оценить термостабильность и процессы термодиструкции слоёв адсорбента при нагревании, определить температуры Кюри и Нееля для магнетита. Исследовано магнитные свойства полученных адсорбентов. Установлена взаимосвязь между структурой нанокомпозитов Fe3O4 / SiO2, Fe3O4 / SiO2 / полиметакрилоксипропилсилоксан, Fe3O4 / SiO2 / полиметакрилоксипропилсилоксан / полиакриламид и их магнитные характеристики. Показано, что на полученном адсорбенте происходит полная адсорбция ДНК. In accordance with our proposed model of the structure magnetically layered adsorbents for adsorption of nucleic acids (Fe3O4/SiO2/polymetacryloxypropylsiloksane/polyacrylamide), a method for their synthesis was developed. Layers of adsorbent were identified by the help of XRD and FTIR spectroscopy. The DTA and thermogravimetry data gave the opportunity to estimate the thermal stability and processes of thermodestruction for layers of the heated adsorbent and maid possible to determine the Curie and Neel temperatures for magnetite. The magnetic properties of the adsorbents were investigated. A relationship between the structure of nanocomposites Fe3O4/SiO2, Fe3O4/SiO2/polymetacryloxypropylsiloksane, Fe3O4/SiO2/polymetacryloxypropylsiloksane/polyacrylamide and their magnetic characteristics was found. The obtained adsorbent was shown extract DNA from the solution totally.