Дешифрування псевдонімів як аспект вивчення музичної культури (за матеріалами журналу «Музика» 1920-х років) - Шеремета, І. (Студії мистецтвознавчі, 2011)
У статті зібрано, класифіковано та частково ідентифіковано різні види псевдонімного прикриття, якими користувалися автори журналу «Музика» в 1923–1927 pоках. Укладено словник псевдонімів, що є важливими кроком у формуванні нового напряму джерелознавчих досліджень в українській музикознавчій науці – музичної псевдонімії. В статье собраны, классифицированы и частично идентифицированы разные виды псевдонимов, которыми пользовались авторы журнала «Музыка» в 1923–1927 годах. Составлен словарь псевдонимов, что стало важным шагом в формировании нового направления истоковедческих исследований отечественного музыковедения – музыкальной псевдонимии. The author of the article has gathered, classified and partly identified different kinds of pseudonym shielding used by the authors of the magazine «Muzyka» (Music) during 1923–1927. The pseudonyms dictionary is compiled which is considered to be a consequential step in the forminy process of musical pseudonymia – a new branch of investigation in Ukrainian musical science.