Китайські культурні традиції у європейській професійній музичній культурі ХХ століття - Лі Дзінь (Студії мистецтвознавчі, 2011)
Ознайомлення європейців із традиціями китайської культури й засвоєння її елементів привело до збагачення музичної мови, більшої витонченості й вишуканості, стало підґрунтям європейського модерну. Прослідковано впливи Сходу на творчість К.-М. Вебера, Ґ. Малера, К. Дебюссі, І. Стравинського, К. Орфа, Дж. Кейджа, Д. Ліґеті та ін. Знакомство европейцев с традициями китайской культуры и усвоение ее элементов привело к обогащению музыкального языка, большей утонченности и изысканности, в какой-то мере послужило основой европейского модерна. Проанализировано влияние Востока на творчество К.-М. Вебера, Г. Малера, К. Дебюсси, И. Стравинского, К. Орфа, Дж. Кейджа, Д. Лигети и др. The acquaintance of Europeans with traditions of the China culture and mastering of its elements resulted in enriching of musical language, greater refinement and finesse, became soil of the European Modern. The Influences of the East on compositions of К. М. Weber, G. Mahler, К. Debussi, I. Stravynsky, К. Оrff, J. Cage, G. Ligeti and others are analyzed.