Елементи фольклорної хореографії в сучасному балетному театрі України - Козинко, Л. (Студії мистецтвознавчі, 2011)
У статті розглянуто різні підходи балетмейстерів до впровадження елементів фольклорного танцю на балетній сцені; здійснено порівняльний аналіз балетмейстерських підходів на прикладі постановок балетів «Княгиня Ольга» (муз. Є. Станковича) О. Ніколаєвим у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету й «Володар Борисфену» (муз. Є. Станковича) В. Яременком у Національному академічному театрі опери та балету України ім. Т. Г. Шевченка. В статье анализируются разные подходы балетмейстеров к внедрению элементов фольклорного танца на балетной сцене. Осуществлён сравнительный анализ двух балетмейстерских подходов на примере постановок балетов «Княгиня Ольга» (муз. Е. Станковича) А. Николаевым в Днепропетровском академическом театре оперы и балета и «Властелин Борисфену» (муз. Е. Станковича) В. Яременко в Национальном академическом театре оперы и балета Украины им. Т. Г. Шевченко. The present paper concentrates on analyzing the ballets «Olga the Princess», «Master of Borysfen». Aspects of the different approaches to the production are discussed. Special attention is given to the analyzing different folk elements in ballets.