Поняття жанру в сучасному музикознавстві - Коменда, О. (Музична україністика: сучасний вимір, 2010)
Розглядаючи низку дефініцій музичного жанру із врахуванням досвіду сучасного гуманітарного знання, автор приходить до визначення музичного жанру як інтонаційного архетипу, що, формуючись у відповідності до вимог його художніх та позахудожніх детермінант, проявляє себе як система-данність та система-принцип, при цьому служить каналом інтегративно-типологічного зв’язку об’єктно-суб’єктної системи музичного мистецтва. Рассматривая ряд дефиниций музыкального жанра и учитывая опыт современного гуманитарного знания, автор приходит к определению музыкального жанра как интонационного архетипа, который, формируясь в соответствии с требованиями его художественных и внехудожественных детерминант, проявляет себя как система-данность и система-принцип, при этом служит каналом интегративно-типологической связи объектно-субъектной системы музыкального искусства. The having considering row definition music genre with account of the experience of the modern humanitarian knowledge, author comes to determination of the music genre as intonation archetype, which, forming to correspondence to task its artistic and inartistic determinant, develops itself as system-givening and system-principle, herewith serves the channel of integrative-typological communication of the system of object-subject at the musical art.