Видатний український історик-музикознавець (М. О. Грінченко) - Немкович, О. (Музична україністика: сучасний вимір, 2010)
У статті розкриваються основні віхи життєвого й творчого шляху М. О. Грінченка. Характеризуються провідні тенденції еволюції українського музикознавства другої половини ХIХ – першої третини ХХ ст. Виявляється роль музично-історичної спадщини вченого в тогочасному музикознавчому процесі, а також її зв’язки з музично-історичними дослідженнями наступних радянських десятиліть, сучасного періоду. В статье раскрываются основне вехи жизненного и творческого пути Н. А. Гринченко. Характеризуються ведущие тенденции эволюции украинского музыковедения второй половины ХIХ – первой трети ХХ в. Выявляется роль музыкально-исторического наследия ученого в контексте музыковедческого процесса того времени, а также его связи с музыкально-историческими исследованиями последующих советских десятилетий, современного периода. In the article main events of the outstanding Ukrainian musicologist M. Grinchenko`s life are considered. There are characterized tendencies of the Ukrainian musicology development (the latter half of the 19th – the 1st triens of the 20th). There is brought out the role of scientific works by M. Grinchenko in the context of that time.