Система оплати праці міського населення України на початку 1920 рр. - Ямполець, П. (Сiверянський лiтопис, 2012)
У статті проаналізовано процеси, що відбувались у системі оплати праці основних виробничих верств міського населення (робітники та службовці) України на початковому етапі непу. В цьому зв’язку охарактеризовані роль і значення державних регуляторних заходів та виявлені їх наслідки для добробуту трудящих. З’ясовані причини диспропорції в оплаті праці окремих категорій працівників різних галузей промисловості республіки. В статье осуществлен анализ процессов, которые происходили в системе оплаты труда основных производительных слоев городского населения (рабочие и служащие) Украины на начальном этапе нэпа. В этой связи дана характеристика роли и значения государственных регуляторных мероприятий и выявлены их последствия для благосостояния трудящихся. Выяснены причины диспропорции в оплате труда отдельных категорий работников различных отраслей промышленности республики. In the article the process in the payment system of the urban population productive section (industrial and office workers) at the NEP initial stage was analyzed. In this connection the role and importance of the state regulating activities were characterized and its consequences for workers well-being were found out. The reasons of disproportion in the definite categories workers salary in different industries of the republic were found out.