Категорія світогляду в історико-філософських студіях Дмитра Чижевського - Артюх, В. (Світогляд - Філософія - Релігія, 2011)
Стаття присвячена розгляду впливу поняття світогляду на побудову Чижевським специфіки філософського процесу в Україні. При цьому поняття “світогляд” прослідковується у зв’язках з поняттям “національний характер”. Підкреслена присутність моментів гіпостазування при застосування понять “народний світогляд” і “національний характер” при конструюванні Чижевським українського філософського процесу. In the article is considered the influence of notion of the universbackground on understanding of Chizhevsky’s specifics of philosophical process in Ukraine. Herewith this universbackground is tracked in connection with the notion of the “national nature”. Emphasized presence of moments Hypothesis in using the notion of the “public universbsckground” and the “national nature” under the construction by the Chizhevsky’s continuity of philosophical process.